Kulturresa
Smakprov från dagar i Syrien och Turkiet i mars

| Hem | Intro | Pilgrim | Pilgrimsresa | Kulturresa | Early Syrian Christianity | Studieresa religion | Bibliska figurer | Mar Musa kloster | Bagdad Cafe
| På egen hand | Reportage | Väder | Landinfo | Kontakta oss |


dag 3 i mars
Krak de Chevaliers - Ugarit
Vackert belägen vid den viktigaste klyftan mellan bergen på sträckan Antiokia(Turkiet) - Beirut (Libanon) ligger Mellanösterns största korsfararborg, Krak de Chevaliers. En mycket välhållen, osannolikt stor, fästning med salar, gångar, prång, trappor, torn, vallgrav och en magnifik utsikt. Längs Medelhavet går vår färd till Ugarit (Ras Shamra). Här i Ugarit, strax norr om dagens Latakia, utvecklades det ugaritiska alfabetet, världens första alfabetiska skrift med endast 30 tecken, en förutsättning för demokratins utveckling. I dag är Ugarit en liten oansenlig ruinstad, men blomstrade på 2.000-talet f.Kr. och bedrev livlig handel med väst, öst och syd på 1.000-talet f.Kr. På museet i Damaskus kan vi se viktiga fynd härifrån. Citrusodlingar.
dag 4 i mars
cederspaning
Idag ska vi på cederspaning. Uppe i bergen, i den skogsklädda bergskedjan som löper längs Medelhavet finns bl.a. libanoncedrar (Cedrus libanii), valloniaekar och druvenar. Nedanför bergen, på östra sidan breder al-Ghabslätten ut sig, ett mycket bördigt landskap med kanaler och vidsträckta grönsaksodlingar. Vattnet tillhör Orontosfloden. I förhistorisk tid, 900 000 år f.Kr, livnärde människor sig som jägare och samlare vid Orontosfloden. Orontosfloden, Syriens näst största flod, heter på arabiska al-Assi (rebellen) förklaringen sägs vara att den flyter norrut. På eftermiddagen har vi nått Aleppo och gör ett besök på Nationalmuseet och ser framför allt utställningen om Syriens förhistoria och tidiga historia, bl.a om Ugarit, Abu Hureyra och Mari.
dag 5 i mars
Romersk väg - Simeon stylitens pelare - Aleppo
Efter en närande frukostbuffe tar vi en tur västerut. Granne med områden av den frodiga grönska vi såg igår ligger ett område som kallas "De döda städerna", idag ett kargt kalkstensmassiv, en gång blomstrande. "De döda städerna" övergavs på 600-talet, men ger en känsla av att varit bebodda tills helt nyligen. Kalkflora. I dalgångarna finner vi härligt gröna olivodlingar mot roströda jordar. Här kommer vi att se en sträcka mycket välbevarad romersk väg, grunden för antikens kommunikation och samhällsbygge.
Symeon styliten drog till sig mängder av människor, som ville se denne märklige kristne på sin pelare, på 400-talet. Qalat Simon, som byggdes runt pelaren, var på sin tid den största kyrkobyggnaden i världen. Symeon hade en underbar utsikt. Fikon. Vårlökar, bukettanemoner (Anemone coronaria) och aleppotallar (Pinus halepensis). Tillbaka i Aleppo det finns tid att vandra, pruta och handla eller bara insupa miljön i Aleppos basarer. Olivtvål. Siden.
dag 6-7 i mars
Mesopotamien - Urfa - Göbekli Tepe - Harran
Vi lämnar Aleppo och Syrien för att i Turkiet korsa Eufrat och komma in i Mesopotamien. Vi kör genom stora odlingar av pistaschmandel (Pistacia vera). Enligt muslimsk och judisk tradition föddes Bibelns och Koranens Abraham i en grotta här i Urfa, dagens Sanliurfa. Stadens kristna tradition går tillbaka till det första åhundradet e.Kr. Under romersk tid hette staden Edessa och var berömd för sina vältaliga filosofer, tillika poeter Marcion och Efraim Syriern. På en bergsrygg lite utanför Urfa bestiger vi Göbekli Tepe, Navelberget, med världens hittills kända äldsta tempel från ca 9.000 f.Kr., och med en obeskrivlig utsikt hela kompassvarvet runt; en helig plats. Lite längre söderut på den bördiga slätten kommer vi till Abrahams Harran. Tillbaka i Urfa kanske en kopp te vid fiskdammarna med de heliga karparna lockar.
dag 8 i mars
Eufrat - Abu Hureyra - Deir ez-Zur
Vi lämnar Turkiet, korsar gränsen till Syrien och följer en av Eufrats bifloder ner till Eufrat. Under vattnet vid sydsidan av Assadsjön låg tidigare Abu-Hureyra, som beboddes under hela 4.500 år med början ca 11.500 f.Kr. Här är en av de platser i världen där människan först började odla spannmål, den hittills allra tidigaste kända i Mellanöstern. Nedanför fördämningen utgör Eufrat en slingrande flod i en bördig dalgång av växlande bredd med odlingar på båda sidor, granne med halvöknen.

Detta är en resa som vi hoppas kunna göra framöver igen.
Intresserad av att resa med då?
linje

Karavanen
Fredsgatan 4
243 30 Höör

tel. 0413-204 29

copyright © Inga-Lill Rubenson, Karavanen, Höör